Jump to content

закръгляне на числата


ceco

Препоръчани публикации

Направи ми впечатление , че когато заприхождавам артикул , въведените числа след 2-ят знак на десетичната запетая не се запомнят. Вярно , че има опция за промяна на това , но едва ли е приятно да преизчислявам сумите без ДДС отново (примерно на номенклатура от 1000 и повече артикула). След като вече е закръглена до вторият знак , при евентуална продажба излизат неприятни стотинки в общата сума. Не е проблем това да се поправи ръчно , но все пак нали търсим максимум лесно използване на продукта. Надявам се да помислите и затова.

 

Поздрави

Link to comment
  • Администратор

Не съм съвсем сигурен, че разбирам с какво мога да помогна. Бихте ли пояснили?

 

От това, което виждам аз, стойностите се запомнят или поне аз не откривам подобен проблем. Разбира се, ако е зададено ограничение за въвеждане на не повече от 2 знака след запетаята, дори и да въведете 3 или повече знаци, програмата ще отреже всички след втория, като приложи математическо закръгление. Ако евентуално сте задали първоначално точност до третия знак и сте въвели такива цени, а после промените точността до втория, програмата също ще намали прецизността на въведените вече стойности, които са записани с повече значи. Ето защо след като веднъж е зададена по-голяма точност, тя може да бъде увеличавана, но не е желателно да бъде намалявана, освен ако загубата на точност в случая няма да е проблем.

 

Контролирането на точността на закръгление става от менюто "Настройки" - "Глобални настройки". Има възможност за независимо контролиране на доставните и на продажните цени. Ако потребителят желае да въвежда стойности с по-голяма точност от два знака, трябва предварително да е задал по-висока стойност в настройките на продукта. В противен случай, да, програмата ще приложи текущо зададеното ограничение към момента на въвеждането, независимо от това каква стойност е въведена от потребителя.

 

Що се отнася до закръглението при продажба, ако е избрана прецизност до третия или четвъртия знак, програмата ще показва стойностите с прецизност до съответния знак при ед. цена и сумите по редовете, но както е по закон, при формиране на облагаемата стойност, ДДС и крайната сума за плащане, закръглението ще бъде до втория знак.

 

Поздрави.

Link to comment

Пояснение:

От модул стоки създавам нови артикули в които въвеждам продажна цена 1 (за мен цена без ДДС) с точност до 4-ят знак(като има предварително зададено ограничение до 2-ри знак.Но въпреки това програмата позволява въвеждане на повече цифри) след запетаята.След като веднъж е дадено ограничение за закръгляне , програмата не помни въведените цифри до 4-я знак( продажна цена 1, тъй като вече ги е закръглила до 2-ри знак).

От там се получват и разминаванията със стотинките.

 

Link to comment
  • Администратор

Да, разбирам. Това обаче е напълно нормално поведение на програмата. Има наложено ограничение, но то не се отнася до това какво въвежда потребителя, а до това какво се съхранява в базата данни, какво се отпечатва в документите, и до това как се извършват изчисленията.

 

Възможно е на по-късен етап да се помисли и за някаква възможност за ограничаване на това което въвежда потребителя, т.е. да се появява предупреждение, че е превишена зададената прецизност, но така или иначе, щом потребителят е ограничил прецизността до 2 знака след запетаята, трябва да се има предвид, че стойности с по-висока точност няма да се отразят с такава прецизност, независимо от въведеното в текстовото поле. Всъщност това се вижда още в момента на съхраняване на артикула.

 

От друга страна, информацията, която се въвежда, се валидира едва в момента на съхраняване на общата операция, а не по време на самото изписване (с някои изключения, разбира се, но те се обработват по различен начин).

 

Разбирам, че идеята тук е, продажната цена да се въвежда с ДДС, което да се подважда в момента на продажбата, за да се достигне до единичната цена без ДДС, а после към общите стойности отново да се добави ДДС. Трябва да се има предвид обаче, че в определени случаи това може да доведе до разминавания при закръгленията, ето защо по-редно би било цените в програмата да се задават без ДДС, а програмата да смята ДДС-то сама. Поне такова становище са изразявали счетоводители, с които се консултирам по подобни въпроси. Все пак, както наскоро писах по този въпрос и в една друга тема, обмислям възможността въпреки всичко да добавя възможност за въвеждане и на продажни цени с ДДС, като ще е възможно да се укаже, че цената е с ДДС, за да й се приложи по-специална обработка по време на продажбата.

Link to comment

Добавка:

Хубаво е да бъде направено закръглянето в общата сума (пример 100 бр. х 3,3333 (ед.цена без ДДС) = 333,33 (стойност без ДДС)

Така във фактурата се получава :

Сума : 333,33

Данък ДДС 20% = 66,67

Общо 400,00 лв

 

При закръгляне до втори знак има разминаване с 40 стотинки.

Link to comment
  • Администратор

За да постигнете това, просто увеличете прецизността от менюто "Настройки" и въведете цени с по-голяма точност. Така няма да има загуба на прецизност.

Това, което евентуално мога да направя за Вас, е да променя програмата така, че когато стойността е подобна на 1.2300, да се закръглява до 1.23, т.е. нулите в края да не се отпечатват, но само дотолкова, доколкото са завършващи нули, които така или иначе нямат значение в случая.

 

Link to comment

Присъедини се към разговора

Можеш да публикуваш сега, а да се регистрираш после. Ако имаш акаунт, Влез сега за да публикуваш със своя профил.
Забележка: Преди да се покаже, публикацията ще бъде прегледана от модератор.

Гост
Отговорѝ в тази дискусия...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...