Jump to content

Справка за доставка от контрагент, който не е доставчик


Momchilg

Препоръчани публикации

Здравейте

извършил съм продажба към клиент, който след известно време ми в върнал част от продажбата. Заприходил съм я с доставка. Но искам да направя справка към този клиент, мога да изкарам справка на продажбите, но не мога да направя справка на доставките, защото не е доставчик и липсва от филтъра. Как мога да правя справка на доставките от клиент, без да редактирам контрагента да бъде и доставчик и клиент?

Link to comment
  • Администратор

Здравейте,

С цел намаляване на броя на показваните контрагенти (т.е. за да не се включва и информация за клиентите, която е ненужна в този контекст) филтърът на справката за доставките показва единствено имената на контрагенти, за които в данните им изрично е указано, че са доставчици. Това обаче не означава, че  справката няма да показва и доставките от такива контрагенти, които са заведени само като клиенти. Просто не филтрирайте по име на доставчик, а генерирайте отчета в подробен, вместо в обобщен изглед и сортирайте резултатите от справката по колоната "доставчик". Програмата ще подреди данните по този признак, така че лесно ще откриете интересуващата Ви информация. Разбира се, ако това не е подходящо, тогава ще е необходимо временно да промените данните на контрагента така, че програмата да го третира и като доставчик, и като клиент (след което да върнете предишното състояние), но за единични случаи считам, че това е напълно излишно.

От друга страна, ако желаете да видите информацията за една-две конкретни доставки, по-удачно би било да влезете в модул "Доставки", да натиснете бутона "Зареждане" и от списъка (използвайки функцията за търсене по ключова дума или част от името на контрагент), да покажете само документите, които сте издали за този контрагент. Не забравяйте да определите и времевия период, в който да се извърши търсенето. При зареждането на избрания документ, програмата ще покаже цялата информация за конкретната доставка.

Накрая бих искал да уточня, че в програмата е предвиден друг ред за отразяване на връщането на стоки от клиент. По-добре би било да използвате функцията "Връщане на стока от клиент със стокова разписка" (от модул "Продажби" - бутон "Нова операция" - "Допълнителни операции"). Ако пък за продажбата е била издадена фактура, тогава най-добре би било да се издаде кредитно известие за върнатите стоки.

Поздрави.

 

 

 

Link to comment

Присъедини се към разговора

Можеш да публикуваш сега, а да се регистрираш после. Ако имаш акаунт, Влез сега за да публикуваш със своя профил.
Забележка: Преди да се покаже, публикацията ще бъде прегледана от модератор.

Гост
Отговорѝ в тази дискусия...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...