Jump to content

Работа с обща база данни в локална мрежа със StoreHouse PRO

Едновременна работа на множество потребители с обща база данни в локална мрежа

 

Бързи връзки:

Системни изисквания за работа в локална мрежа
Настройки на програмата

 

Потребителите на StoreHouse PRO, които имат лиценз за повече от едно работно място могат да се възползват от възможността за едновременна работа с обща база данни от няколко работни места в мрежата.

StoreHouse PRO поддържа два начина за реализация на работа в мрежа. Първият от тях използва функцията за споделяне на файлове в Windows (т.нар. "file sharing") и практически е най-евтиният и достъпен начин за екипна работа върху обща база данни от няколко потребителя едновременно. При този вариант базата данни е разположена в споделена папка на локален файлов сървър (или на един от работните компютри, който играе ролята такъв). Решението е подходящо за фирми, които няма да използват продукта на повече от 4-5 компютъра и ще го достъпват само в рамките на локалната си мрежа, т.е. няма да извършват достъп до данните през Интернет.

Вторият вариант изисква употребата на терминален сървър, позволяващ множество едновременни Remote Desktop връзки. Операционната система MS Windows Server (версия 2012 R2, 2016, 2019 или по-нова) дава такава възможност. Този начин на работа позволява много по-голям брой едновременно работещи потребители, по-голяма скорост и сигурност, по-лесно администриране, а също и възможност за дистанционна работа през Интернет. Реализацията на този вариант сме обяснили в отделна част от ръководството, която е озаглавена като Отдалечена работа със StoreHouse PRO през Интернет.

В тази част на ръководството ще се спрем само на първия вариант - този, който използва файлово споделяне и е подходящ само за локални мрежи.

Системни изисквания

За пълноценната мрежова работа в локална мрежа чрез файлово споделяне е необходимо да са изпълнени няколко важни условия.

Тип и скорост на мрежовата връзка

При този тип работа основният фактор, който определя скоростта на предаване на данните е типа на мрежовата връзка и нейната скорост. Препоръчителна е употребата на гигабитова кабелна мрежова връзка. Това означава, че всеки компютър, който ще достъпва мрежовата база данни трябва да има мрежова карта, която поддържа скорост на работа от 1 Gbps. Разбира се, програмата ще работи и в мрежи, които не поддържат това изискване, но ще е за сметка на скоростта.

⚠️

Не препоръчваме програмата да се използва за мрежова работа, ако някой от компютрите е свързан към мрежата безжично. Дори и при съвременните безжични мрежи разликата между рекламираната и реалната скорост са големи, а когато към това добавим и традиционно по-ненадеждното представяне на безжичните мрежи при големи натоварвания, съчетано с изключително зашумен ефир и не особено скъпо мрежово оборудване, се абонирате за проблеми, които могат да варират от чувствителен спад на скоростта на работа до увреждане на базата данни при евентуално прекъсване на мрежата по време на запис.

Както стана ясно, връзката трябва да е кабелна и да е препоръчително гигабитова. Това обаче трябва да е съчетано и със съответния тип окабеляване (за гигабитова мрежа), както и с гигабитови суичове. Не препоръчваме да използвате вградения суич на офисния рутер, тъй като повечето от тях са ненадежни, нископроизводителни и най-често поддържат максимална скорост от 100 мегабита в секунда, вместо гигабит. Това обаче е обяснимо, тъй като да играят ролята на суич не е основното им предназначение. Затова отделете средства за закупуване на качествен гигабитов суич.

Диск, на който са разположени данните

След като сте осигурили качествена мрежова връзка, следващият важен фактор е скоростта на четене и запис на данните на дисковия носител, върху който ще е разположена базата данни. Препоръчваме базата данни да е разположена върху бърз SSD диск, тъй като това ще осигури поддържането на максималната възможна скорост на гигабитовата връзка. В противен случай дискът лесно ще се превърне в "тясното гърло" на вашата мрежова инфраструктура. Ако по някаква причина не е възможно или подходящо да използвате SSD диск, то поне се погрижете да използвате HDD (твърд диск), който поддържа постоянна скорост на четене над 100 мегабайта в секунда.

Файлова система на сървъра

Базата данни трябва да е разположена задължително на файлов сървър, който използва файловата система NTFS. Ако файловият Ви сървър работи под Linux, теоритично ще можете със същия успех да използвате и файловите системи Ext3 или Ext4, но трябва да Ви предупредим, че можем да гарантираме безпроблемна работа само с NTFS, тъй като не извършваме тестове с нито една друга алтернатива. Във всеки случай някои видове файлови системи, които не са сред изброените, е известно че могат да доведат до повреждане на базата данни, ако се опитате да достъпвате едновременно един и същи файл от няколко места.

Операционна система

Препоръчваме да използвате MS Windows Server 2019, но ако това не е възможно, всяка от традиционните версии на Windows за настолни компютри (7, 8, 10 или 11), както и други ОС, поддържащи файловата система NTFS и споделяне на файлове по SMB протокол биха били приемливо решение.

Сървър

По отношение на самия сървър - избягвайте т.нар. NAS устройства ниския ценови клас. Вярно е, компактни са и по-лесни за управление, но поне за по-евтините от тях с това се изчерпват и всичките им преимущества. За сметка на това обаче е възможно да се сдобиете с неподозиран брой непредвидени проблеми, за които може би няма да сме в състояние да Ви окажем съдействие, тъй като по обясними причини не е възможно да поддържаме и препоръчваме устройства, за които не сме провели собствени тестове за съвместимост. Все пак, ако устройството отговаря на посочените по-горе изисквания, вероятно няма причина, поради която да не можете да го ползвате и за такива цели, но с едно наум.

Електрическо захранване

Накрая няколко думи за захранването. Би било добре да осигурите непрекъсваемо захранване (UPS) за всеки от компютрите, които ще работят с програмата StoreHouse PRO във вашата мрежа. Към захранването ще трябва да се включи и сървъра (разбира се), а също и концентратора (суича). По този начин ще си гарантирате, че при евентуално спиране на електрозахранването, данните няма да пострадат. В днешно време UPS-ите се намират на напълно достъпна цена и смятаме, че е по-отговорно да ви посъветваме да се снабдите с такава защита сега, вместо да коментираме този въпрос по-късно, когато някой токов удар е унищожил ценната информация в програмата.

Настройки на програмата

Базата данни на StoreHouse PRO трябва да е разположена в споделена директория, до която потребителите на програмата имат право за четене и запис на данни. Уверете се, че всеки един от тях вижда тази директория в мрежата и е в състояние не само да разглежда съдържанието й, но и да създава и изтрива файлове в нея.

Ако сте избрали за файлов сървър да използвате един от работните компютри във вашата мрежа, препоръчително е това да е онзи, на който програмата ще се използва най-интензивно. Уверете се, че базата данни e предварително преместена извън пътя, в който тя се намира по подразбиране.

Програмата трябва е предварително инсталирана на всеки от компютрите, които ще я стартират и да е регистрирана с отделен лицензен код.

Указване на пътя към мрежовата база данни

За да укажете на StoreHouse PRO, че желаете да се свързва към база данни, разположена на друго място, стартирайте програмата по обичайния начин. Ще се покаже стандартният прозорец за вход в програмата.

networking-setdb01.png

По подразбиране програмата се свързва към базата данни, която се намира в C:\ProgramData\StoreHouse. Необходимо е да промените пътя към активната база данни. Това може да стане като добавите нов указател към ресурса, разполажен в локалната мрежа.

Натиснете бутона "Бази данни". Ще се покажат инструментите за управление на базите данни, които ще са необходими за извършване на промяната.

networking-setdb02.png

Натиснете бутона "Добавяне на път към база данни". Програмата ще покаже стандартния диалогов прозорец на Windows за избор на директория. Чукнете върху иконата за мрежови ресурси и открийте в списъка името на компютъра, върху който е разположена споделената база данни. След това прегледайте споделените ресурси на този компютър и изберете този, в който се намира базата данни. Потвърдете избора си.

networking-setdb03.png

След като изберете и потвърдите пътя към мрежовата база данни, тя ще се визуализира в списъка с базата данни по подразбиране. Първоначално пред новия път няма да има отметка, което означава, че програмата "знае" за новата база данни, но все още няма да зарежда нея по подразбиране.

Поставете отметката пред пътя към новоизбраната мрежова база данни. След това действие активна база данни вече ще е тази, която е разположена в мрежата. Това означава, че при следващия Ви вход с име и парола в StoreHouse PRO, ще работите с мрежовата база данни, вместо с локално разположената.

Ако не планирате да използвате базата данни, която програмата е създала по подразбиране в папката C:\ProgramData\StoreHouse, можете да я премахнете от списъка на достъпните бази данни. За да направите това, маркирайте я в списъка (без да поставяте отметката пред нея!) и натиснете бутона "Изтрий". Пътят към локалната база данни ще бъде премахнат. Обърнете внимание, че това премахва единствено указателя към папката, а не самата папка и файловете в нея.

Влезте в настройките на програмата (чрез иконата в лентата с инструменти или чрез меню "Настройки" -> "Предпочитания на потребителя и общи настройки"), отворете раздела "Други настройки" и поставете отметка пред опцията "Оптимизирай за работа в мрежа със споделена база данни". При много голяма номенклатура на артикулите това ще доведе до по-бързо зареждане на екрана за избор на артикули и до по-бърза работа на функцията за търсене по код и наименование в същия екран.

Изпълнете гореописаните процедури и настройки на всеки един от останалите компютри в мрежата, които ще достъпват мрежовата база данни.

Вече сте готови. Поздравления!

 

<-- Към съдържанието×
×
  • Create New...