Jump to content

Инсталация и актуализация на StoreHouse

 

Няма да се спираме в подробности върху процеса на инсталиране на програмата, който е твърде праволинеен, протича на български език и е лишен от каквато и да е екзотичност. Има само няколко основни неща, които трябва да знаете, преди да пристъпите към инсталация на програмата, а те са:

Процедурата трябва да се извърши от потребител, който притежава административни права в системата, на която се инсталира програмата;

Освен ако по време на (предишна) инсталация на продукта не е посочена различна директория, пътят, в който ще се инсталира StoreHouse e C:\Program Files (x86)\itss\StoreHouse\. По подразбиране базата данни на програмата се създава в папката C:\ProgramData\StoreHouse\, освен ако потребителят не е избрал друго място. Всеки потребител на продукта трябва да има право за четене и запис на данни в папката, в която се намира базата данни.

Ако програмата ще се ползва от повече от един потребителски акаунт в Windows или пък до базата й данни ще бъде предоставян достъп и на потребители от други работни места в локалната мрежа, препоръчваме да разположите базата данни в специално създадена за тази цел нова папка, която се намира извън пътя по подразбиране и при възможност - извън системния дял на диска (например в устройство D:\).

Ръчното копиране, преместване или изтриване на файлове и директории (в т.ч. иконите на програмата или други нейни компоненти), които са създадени от оригиналната инсталация на продукта е крайно нежелателно и игнорирането на това предупреждение може да Ви донесе неприятности. Ето защо всяка инсталация, преинсталация или деинсталация на програмата трябва да става единствено чрез оригиналния й инсталатор.

Деинсталирането на програмата не води до изтриване и загуба на данните, които сте създали с нея. Ръчното изтриване на папки, създадени от и за програмата, най-вероятно ще доведе точно до това, така че не го правете, освен ако не сте напълно сигурни, че знаете какво правите и разполагате с архивно копие на данните, разположено на друг носител или в друга директория.

При първото стартиране програмата ще създаде файл (база данни) с наименование shouse.db в директорията C:\ProgramData\StoreHouse\. Това е най-важният файл и в него ще се записват всички данни, въведени от потребителя. В никакъв случай не изтривайте този файл! Ако планирате да работите с повече от една база данни, броят на тези файлове ще е по-голям, но тъй като имената им ще съвпадат, самите файлове ще бъдат разположени в отделни директории, определени от Вас.

При актуализация на програмата (ъпдейт) практически се извършва нова пълна инсталация на продукта, директно върху старата версия. Бъдете спокойни - това няма да доведе до загуба на каквато и да е част от данните Ви. Все пак, отново обърнете внимание, че в никакъв случай не трябва да триете който и да е от файловете или директориите на програмата ръчно.

Ако преминавате от StoreHouse LITE към StoreHouse PRO препоръчваме да инсталирате PRO версията в същата папка (и по подразбиране програмата ще Ви предложи точно това). Макар и да не е задължително, препоръчваме преди да инсталирате StoreHouse PRO, първо да изпълните процедурата по деинсталация на StoreHouse LITE. Ако сте пропуснали да го направите - не се притеснявайте, тъй като няма да се случи нищо фатално. Просто не деинсталирайте LITE версията на по-късен етап, тъй като това ще деинсталира и двата продукта (ако са били инсталирани на едно и също място).

 

 

<-- Към съдържанието

 ×
×
  • Create New...