Jump to content

Запазване на данните от LITE версията при преминаване към StoreHouse PRO

 

Често задаван от новите потребители на StoreHouse PRO е въпросът, могат ли да запазят и прехвърлят съществуващите си данни, които преди това са въвели в безплатната LITE версия и как става това. Лесно! Ако разполагате с данни, които сте въвели в StoreHouse LITE и желаете да ги запазите, следвайте посочената по-долу процедура:

 • Стартирайте StoreHouse LITE и създайте архивно копие на текущата база данни, съдържаща цялата информация, която сте въвели до момента. Уверете се, че архивът е преминал успешно проверката за валидност и си отбележете мястото и името, под което е създаден новия архив. След като архивът бъде създаден успешно, излезте от програмата StoreHouse LITE.

  Забележка: Ако по време на архивирането получите каквото и да е съобщение за грешка или пък архивът не премине успешно проверката за валидност, свържете се с нас за уточняване на причината за проблема.
   
 • Влезте в контролния панел на Windows, заредете списъка с инсталирани програми и намерете в него StoreHouse LITE. След това деинсталирайте програмата StoreHouse LITE. Бъдете спокойни - деинсталаторът на LITE версията ще премахне единствено програмните файлове и ще остави въведените от Вас данни на тяхното място.
  Обърнете специално внимание на това, че не трябва да триете ръчно папки или файлове на LITE версията, за да не загубите въведените от Вас данни.
   
 • Инсталирайте StoreHouse PRO чрез оригиналния инсталационен файл, който предварително сте изтеглили от нашия сайт.
   
 • Стартирайте StoreHouse PRO. Данните Ви ще се заредят автоматично и програмата ще Ви предостави възможност да работите с тях веднага след като влезете с името и паролата, за които StoreHouse PRO ще Ви покаже съобщение непосредствено след първото си стартиране. Ако обаче вместо екрана за вход с име и парола, програмата покаже съобщение, което гласи, че е необходимо да стартира мениджъра за управление на бази данни, това означава, че по някаква причина данните не са открити автоматично. Не се паникьосвайте - данните Ви не са загубени, но е необходимо да укажете на StoreHouse PRO къде точно да ги търси или пък да я инструктирате да ги възстанови от архива, който направихте в първата стъпка. Съветваме Ви да изберете варианта с възстановяване от архив, тъй като това е най-бързият и сигурен начин да възстановите предишното състояние на нещата.


След като изпълните гореописаната процедура, данните Ви ще са вече достъпни в StoreHouse PRO и след като регистрирате програмата, ще можете да продължите работата си оттам, докъдето сте били стигнали преди инсталацията на пълната версия.

 

Как да премахнем тестовите данни, въведените в StoreHouse LITE


Много е вероятно по време на тестването и разучаването на LITE версията да сте въвеждали произволни данни, които да не желаете да запазите при преминаване си към пълната версия на продукта и да искате да започнете начисто. Както стана ясно от написаното по-горе, деинсталацията на LITE версията сама по себе си не премахва данните, които сте въвели, затова StoreHouse PRO ще се опита да ги зареди автоматично. За да предотвратите това, най-лесният метод е преименувате базата данни, създадена от StoreHouse LITE и да оставите PRO версията да създаде нова празна база данни. Ето и точната последователност от действия:

 1. Уверете се, че програмата StoreHouse PRO е спряна.
   
 2. Натиснете комбинацията от клавиши Win+R или чукнете с десния бутон на мишката върху Windows бутона в долния ляв ъгъл на Вашия екран и от менюто да изберете Run (или "Изпълнение").
   
 3. В текстовото поле на прозореца за изпълнение на команди, който ще се покаже, напишете следния текст: %PROGRAMDATA%\StoreHouse\ (или копирайте текста оттук). Натиснете ENTER.
   
 4. Ще се зареди приложението Windows Explorer и ще се покаже съдържанието на папката C:\ProgramData\StoreHouse\, където се намира базата данни на LITE версията.
   
 5. Потърсете файл с име "shouse.db" (възможно е при Вас да се вижда и само като "shouse"). Преименувайте файла на нещо друго (например "shouse-lite").
   
 6. Излезте от Windows Explorer и стартирайте StoreHouse PRO. Ще получите приветствие от програмата и съобщение, че е необходимо да създадете нова база данни или да заредите съществуваща. Програмата ще Ви попита, дали желаете да стартирате мениджъра за управление на бази данни. Отговорете утвърдително.
   
 7. От екрана на мениджъра на БД натиснете бутона "създаване на нова база данни" и след това чукнете върху командата "създаване в пътя по подразбиране" в менюто, което ще се появи.
   
 8. Програмата ще Ви информира, че базата данни е създадена и ще Ви попита, дали желаете да я заредите. Отговорете утвърдително.
   
 9. Програмата ще Ви информира, че е създала нов административен потребител с име "admin" и парола, която ще бъде изписана на екрана. Натиснете ENTER.
   
 10. Ще се покаже началния екран за вход с име и парола и/или избор на активна база данни на StoreHouse PRO. Новосъздадената база данни ще е активна.
   
 11. Въведете името и паролата на служебно създадения потребител и наниснете ENTER за вход в програмата. Това е всичко.

 



×
×
 • Create New...